• +420 485 130 257
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Po-Pá 07:00-15:30

Článek

Základní škola Dobiášova

Ohlédnutí za měsícem listopad

Nabízíme zde přehled vybraných příspěvků na školním IG za měsíc listopad:

Využíváme technologie, aby se naše děti neztratily v 21. století.
 
Akce pro všechny prvňáčky. Společně si vyzkoušeli své síly v přetahované, soutěžili s duchy a tancovali při hudbě.
 
Doplňujeme o další halloweenské spaní, které proběhlo 31. 10. Tentokrát se jedná o třídy 2.A, 4.A a 9.D. Druháci s i nejprve prošli se čtvrťáky pohádkovou stezku a potom i stezku strašidelnou, kterou pro ně připravili žáci 9. třídy.
 
Další ze seriálu představovaných kroužků konaných v tomto školním roce zde na ZŠ Dobiášova je Judo s panem učitelem Hájkem.
 
Školní kolo této soutěže proběhne v pátek šestou hodinu. Pokud se zúčastníte a máte výuku, budete uvolněni.
Registrujte se u pana učitele Jirutky. Pokud postoupíte, můžete soutěžit o velmi zajímavé ceny.
Více na webu https://www.it-slot.cz/ .
 
Od úterý putují žáci z naší školy po evropských metropolích.
Nejprve Londýn, nyní Paříž. Počasí je proměnlivé, ale všichni se mají dobře.
 
Letos jsme žákům ZŠ Dobiášova nabídli také kroužek kytary.
Pod odborným dohledem paní učitelky Štorkové se účastnicí učí základy hry na kytaru.
 
Vybraní tanečníci pod vedením našich učitelek natočí svou choreografii a následně ji odešlou do České televize, která celou akci organizuje. Na vítěze čeká lekce tance pod vedením profesionála ze StarDance a prohlídka ČT!
 
Děti v I.C zažily zajímavou výuku o ovoci a zelenině, s teorií na počítači a praktickou částí, kde ochutnávaly dokonce i exotické druhy. Rodiče přispěli k zážitku krabičkami, kde byla mj. granátová jablka, kaki či avokádo. Děti byly nadšené a rodiče zaslouží uznání.
 
Třída 2.B navštívila ve čtvrtek 9. 11. iQPARK v rámci doprovodného programu Neposedná voda.
 
Dne 14.11. se odehrálo okresní kolo ve florbale starších žáků, kde chlapci zvítězili a postoupili do krajského kola. Turnaj byl velmi vyrovnaný - nakonec rozhodlo pouhé skóre. Kluci měli více nabito a pálili lépe než ostatní. Velkou zásluhu měl na postupu také výborný výkon našeho brankáře. Kluci gratulujeme! ✌️🥳
 
Tělocvik v Tasmánii? Třída 1.A si včera řekla: "Proč ne?" :)
 
Školní družina ZŠ Dobiášova vás zve na své představení, které proběhne 15. 12. v Centru Babylon.
 
Kvízové otázky prověřovaly teoretické znalosti i logické dovednosti řešitelů. Trojici nejlepších moc gratulujeme.
 
Dnes 16. 11. proběhla akce "Absolventi pro studenty". Přišli naši bývalí studenti (Lukáš Klesal, Máša Tutina, Bára Fenclová, Emma Stoyka a Michal Popadyč), kteří jsou nyní na různých školách a naši současní deváťáci "hltali" jejich přednášku. ©text: Paní učitelka Křenovská ©koláž: Ondřej Hanousek
 
SBĚR PAPÍRU proběhne v termínu 21. 11. – 28. 11. 2023 (do 8 hodin). Větší množství papíru (kartony NE) je možno dovézt přímo do sběrny (Kovošrot - Marius Pedersen, Vilová 361, Liberec 10 , telefon - 485 130 293) a potvrzení předat třídnímu učiteli.
 
Ve středu 15. 11. proběhlo poslední sezení programu Banal Fatal - prevence úrazů páteře a míchy. Během uplynulého měsíce se ho zúčastnily všechny druhostupňové třídy z naší školy. "Žáci se na prevenci dozvěděli, jak se zachovat v případě úrazu s podezřením na páteř, první pomoc a následná léčba. Z osobního příběhu se dozvěděli, že se dá i na vozíku dále sportovat... hrát ragby, lyžovat, ... nejsou tedy omezováni." (Petra Skřivánková)
 
Dalším zde představeným kroužkem je keramika s paní vychovatelkou Mauricovou - práce je zaměřena na zpracování a tvoření z keramické hlíny. Usušené výrobky jdou do pece na přežah, kde je teplota téměř 900 C.
Potom je teprve možné použít glazuru a kysličník na barevné dokončení. Následuje další výpal na 1100 °C a pak můžete vidět hotový výrobek.
 
V pondělí 20. 11. se naše žákyně 6. - 7. tříd účastnily okresního kola ve florbale. Z pěti týmů skončily na krásném druhém místě, a tím se probojovaly k postupu. Skvělá práce, holky! Držíme palce v dalším turnaji. 🥳
 
Včera 21. 11. navštívila třída 9.D dny GIS na TUL. Žáci si vyzkoušeli, jak fungují geoinformační systémy v praxi. Stanoviště tam měli studenti z TUL, hasiči, krajský úřad, armáda ČR a další.
 
Naše škola byla jednou z malá škol v Liberci, která se oficiálně účastnila celorepublikové akce Bubnovačka. Bubnovačka je akce Centra LOCIKA, kterou upozorňujeme na důležitost ochrany dětí před násilím v rodině. Bubnováním symbolicky dáváme hlas týraným dětem.
 
Kroužek paní učitelky Vikové, ve kterém se děti seznamují s vodou a učí se správně dýchat při plavání i potápění.
 
Dne 22. 11. 2023 proběhla návštěva dětí z MŠ Kamarád ve třídě 8. B.
Předškoláci a žáci spolu strávili hodinu angličtiny, kde si vyzkoušeli vzájemnou spolupráci.
Tento projekt trvá již 5 let a je přínosem pro obě účastněné strany.
 
V sobotu 25. 11. třída 9.A navštívila s paní učitelkou Karáskovou
divadelní představení Vražda v Orient expresu.
 
Třída 2.C si užívá první sníh.
 
Naši mladší žáci úspěšně vstoupili do 1. kola školní futsalové ligy
vítězstvím nad ZŠ Lidickou 4:3 a ZŠ Varnsdorfem 5:2.